Kaliteli Bir Uyku İçin İpuçları

04-05-2022 08:52
Kaliteli Bir Uyku İçin İpuçları

Güne enerjik bir şekilde başlayabilmek, genel sağlığımızı da etkisi alan en büyük unsurlardan biridir ve büyük ölçüde uykumuzdan ne derece tatmin olduğumuzla ilişkilidir. Bu noktada, gece boyunca kaç saatlik bir uyku çektiğimiz, bu süreyi kesintisiz bir şekilde sürdürebiliyor olmamız ve çeşitli konfor koşullarının vücudumuza uygun olması gibi durumların sağlanması büyük önem taşımaktadır. Saydığımız tüm bu koşullar ise çeşitli fiziksel ve mental faktörlere bağlı olduğu kadar kullandığımız yatakla da doğrudan bir ilişki içerisindedir.

Uyku Sağlığımı Korumak İçin Neler Yapabilirim?

Gün içindeki bazı hareketleriniz ve alışkanlıklarınız uykunuzu negatif yönde etkileyebilir. Eğer ne gibi davranışlardan kaçınmanız gerektiğine dair kesin bir bilginiz yoksa şimdi yapacağımız sıralama sayesinde siz de yaptığınız hataların farkına varabilirsiniz.
  • En az 7 saatlik, kesin bir uyku düzeni yaratmaya çalışın ve hafta sonları da dâhil olmak üzere her gün aynı saatlerde yatıp kalkmaya gayret edin.
  • Uykunuz yoksa yatmaya çalışmayın ve 20 dakika içinde uykuya dalamazsanız yataktan çıkın.
  • Yatağınızı çalışmak veya televizyon izlemek gibi aktiviteler için kullanmayın.
  • Oda sıcaklığını, sessizliği ve ışık durumunu iyi kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Yatmadan önce büyük öğünler tüketmeyin; acıkırsanız meyve gibi seçenekleri tercih edin.
  • Yatmadan önce özellikle alkol ve kafein olmak üzere, sıvı alımınızı minimum düzeyde tutun.
  • Vücudunuz için doğru bir yatak seçtiğinizden emin olun.

Doğru Yatağı Neye Göre Seçerim?

Bu soruya cevap ararken, öncelikle kendi vücudunuzun ne gibi şartlara daha iyi uyum sağlayacağını göz önünde bulundurmalısınız. Bu bağlamda, uyurken ne gibi bir pozisyon tercih ettiğiniz, kilo durumunuz ve nasıl bir sıcaklıkta uyurken kendinizi daha rahat hissettiğiniz gibi kıstasları düşünebilirsiniz. Bu kıstasların yatak seçiminizi nasıl etkileyeceğinden bahsedecek olursak; örneğin, yana doğru veya yüz üstü yatmayı tercih edenler için yumuşak süngerli bir yatak daha doğru bir seçim olacakken, sırt üstü yatanlar nispeten daha sert bir yatakta rahat edecektir. Aynı şekilde kilonuz ve sıcaklık tercihiniz de yatağınızın ne tür bir desteğe sahip olması gerektiğini ve sertlik derecesini belirlerken göz ardı etmemeniz gereken unsurlardandır. Genelde zayıf insanlar yoğun süngerli, yumuşak yatakları tercih ederken, kilolu bireylerin seçimlerini daha sert yataklardan yana kullanmaları daha doğru olacaktır; zira yatağın içine gömülmeniz durumunda sünger hava alamayacak, dolayısıyla ideal vücut sıcaklığınızı korumanız zorlaşacaktır. Mondihome’nin, Cool ve Magic 5 Zone serisi yatakları da tam olarak bu unsurlar göz önünde bulundurularak tasarlanmış olmalarıyla uyku sağlığına katkıda bulunacak bir yatak arayanlar için ilk akla gelecek seçeneklerden biri olmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.