Yatak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

10-08-2022 10:24
Yatak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Hayatımızın ortalama olarak üçte birini uyuyarak geçirdiğimizi biliyor muydunuz? Yatakta geçirdiğimiz bu uzun süre elbette çok kıymetli! Bu çerçeveden bakınca yatak nasıl seçilmeli sorusunun cevapları daha da önemli hale geliyor. Yatak alırken nelere dikkat edilmeli, yatak çeşitleri neler, acaba benim için en doğru yatak hangisi diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Sizin için yatak seçimi konusunda harika tüyolar ve ipuçları içeren, bilgi dolu bir yazı hazırladık. Vücudunuza en uygun yatakta mışıl mışıl uykularınız olsun!

Kaliteli Uyku İçin Doğru Yatak Nasıl Seçilir?

Doğru yatak seçimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken konu başlıkları herkes için benzer olmakla birlikte cevaplar kişiye özel olarak şekillenebilir. Yatak seçimi sürecinde bireysel ihtiyaçlar ve zevklere göre en sağlıklı sonuca ulaşılır. Vereceğimiz tüyoları göz önünde bulundurarak kararınızı en verimli şekilde verebilirsiniz.

  • Yatak çeşitleri arasında değerlendirme yaparken fiyat tabii ki çok belirleyici bir unsurdur. Fiyatın kırıldığı en önemli kalem de malzeme kategorisi olur. Sentetik ve ekonomik bir yataktansa, biraz daha pahalı ama doğal içeriğe sahip bir yatağı tercih etmenizi öneririz.
  • Sentetik kumaşlar sizin sağlığınızı olumsuz etkileme riskinin yanında uzun vadede çabuk yıpranma eğilimi de gösterirler yani uzun ömürlü değildirler.
  • Boy, kilo ve vücut özellikleri yatak seçimi için en kritik özelliklerdir.
  • Yatak ölçüleri tercihinizi hem fiziksel özelliklerinize hem de yatağı koyacağınız odanın yapısına göre seçebilirsiniz.
  • Bel fıtığı, sırt ağrısı, skolyoz, aşırı terleme gibi rahatsızlıklarınız varsa yatak seçimi konusunda ortopedik ve ekstra kumaş özelliklerine sahip yatakları ön planda tutmanız iyi olacaktır.

3 Adımda Doğru Yatak Nasıl Bulunur?

Doğru yatak seçme sürecinde en önemli 4 başlıkla ilgili şimdi daha detaylı şekilde bilgilenme zamanı! Yeni yatak alacaksanız, yatağınızı yenileyecekseniz ya da dinlenmiş uyanamıyorum acaba yatakla mı ilgili diye şüpheleniyor ve yatağınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, yazımızın bu bölümü sizin için yol gösterici olacaktır.

1- Doğru Yatak Ölçüsü Nedir?

Yatağınızı seçerken tek kişilik yatak alacaksanız yatağın boyunu tabii ki boyunuza uygun şekilde belirleyebilirsiniz. En konusunda ise uyurken rahatça dönebilmeniz ve konforlu uyuyabilmeniz için yatağın ucunda yattığınızda kolunuzu uzattığınız zaman en azından dirseğinize kadar olan vücut bölümünün yatakta kalması iyi olur. Çift kişilik yatak seçiminde ise ölçü konusu biraz daha kompleks kararlara göre verilmelidir. İki kişinin yatağa uzandığını varsayalım; eğer bu çiftimiz ellerini boyunlarında birleştirdiklerinde dirsekleri birbirine çarpmıyorsa ortalama olarak yatak ölçüsü uygundur diyebiliriz.

Çift kişilik yataklarda çiftlerin uyku biçimleri de yatak seçimini çok etkiler. Eğer çiftlerden biri çok hareketli uyuyorsa ve diğer kişinin de uykusu çok hafifse mesela tercih bu duruma göre yapılmalıdır. Çift kişilik yatak seçiminde eşlerin uyku esnasındaki hareketlerinin yatakta olabildiğince az hareket ortaya çıkarabilmesi için lateks ve visco yataklar tercih edilebilir. Bu tip yataklar vücut ağırlıklarını yüzeye yaydıkları için yaylı yataklara göre hareket esnasında daha az sarsılma olur.

Orthopaedic Comfort Yatak

2- Yatak Seçiminde Malzeme Tercihi

Yatak seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında kullanılan malzeme türleri de vardır. Yatak markalarında üretim sırasında yay uzmanı, kumaş uzmanı, sünger uzmanı, ar-ge uzmanı birlikte çalışmaları ve farklı vücut tiplerine göre farklı seçenekler sunmalıdır. Lactive özellikteki kumaşlar ozon terapisi etkisi yaparak vücudun uyku sırasında oksijene doymasına yardımcı olur. Yorgunluk kaynaklı kronik ağrılar yaşıyorsanız bu tip yatakları tercih edebilirsiniz.

Hava geçirgenliği yüksek olan yataklar, uyku sırasında fazla terleme yaşayan kişilerin yatakta daha konforlu vakit geçirmelerine yardımcı olur. Yaylı yataklarda yay tipleri de farklı uyku deneyimleri için geniş bir yelpazede yer alır. Yay sistemlerinin yatağın farklı bölgelerinde yoğunlaşması yatakta farklı alanların daha yumuşak farklı alanların daha sert olmasını sağlar. Bu da vücut ağırlığının dengeli bir şekilde yatağa yayılması demektir.

Thermoband elyaf gibi özel kumaşlar spesifik özelliklerin yatakta bulunmasını sağlar. Eğer stresli bir işiniz varsa ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız stres azaltıcı thermoband elyaflı yatakları tercih edebilirsiniz.

Zero Stress Yatak

1- 3- Yatak Tercihinde İdeal Sertlik Nedir?

Boyunuz ve kilonuz ortalama seviyedeyse orta sertlikteki yataklarda rahat edebilirsiniz. Kilo arttıkça yatağın sertliğinin azalması, kilo azaldıkça yatağın daha yumuşak olması iyi olur. Kilodan bağımsız olarak bazı kişilerin eklemleri daha yumuşak olabilir ve bu yüzden vücudunun şeklini alan yataklar aslında omurga için sağlıklı olmayabilir. Bu durumda daha sert, yaylı yatakları tercih etmek iyi olabilir.

Bazı kişilerinse eklemleri serttir ve daha az esnek yapıya sahiptirler. Bu kişiler için ise vücuttaki gerginliği yumuşatacak, vücutla uyum yakalayarak esnemeyi destekleyecek sertlikte ve yapıda yataklar uygun olacaktır.

Magic 5 Zone Yatak
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.